第3回 八事セミナー(近藤健児)

日 時:2012年9月28日(金)16:40~
場 所:中京大学 名古屋キャンパス・経済学部会議室
報告者:近藤健児 氏(中京大学経済学部教授)
タイトル:Endogenous Emigration and Immigration: The Economy of Mid-Stream

概要
This paper investigates the economy of a small country which endogenously exports labor to higher developed country and also optimally imports labor from lower developed countries simultaneously. Under certain conditions, we can assert that increased (decreased) remittance by emigrants (immigrants), population growth and decreased urban-rural migration cost will cause positive effects on the economic welfare. Thus for that country, the government should encourage immigrants to come with their family and try to improve infrastructures of urban-rural transportation.