第6回 八事セミナー(近藤健児)

日時:2013年1月11日(金) 16:40~17:40
場所:中京大学名古屋キャンパス・経済学部会議室(14号館4階)
報告者:近藤健児 氏(中京大学経済学部教授)
タイトル:Renewable Resource, Environmental Pollution and International Migration

概要
We develop a two-country model with two industries: the smokestack manufacturing industry, which generates pollution, and the transboundary renewable resource industry. With no trade, migration occurs from the foreign country, with lower manufacturing productivity, to the home country. If the gap in pollution abatement technology, which is superior in the home country, dominates the productivity gap, both countries gain from migration. Under a free trade equilibrium, we also show that if the marginal harvest of the resource industry is lower (higher) than marginal damage of manufacturing in the home (foreign) country, migration still causes positive effects on the stock of renewable resources, which should improve both countries’ welfare.